Acht Haagse jongeren ontvangen Jeugdlintje

25 April 2025, 17:38 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Fleur Beemster

Acht jongeren ontvangen dit jaar een Haags Jeugdlintje. Deze jaarlijkse onderscheiding is bedoeld voor jongeren die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor de stad. Burgemeester Jan van Zanen reikte in Theater Diligentia zeven lintjes uit, in aanwezigheid van trotse ouders, vrienden en familie. En jongere kon er niet bij zijn en ontvangt het lintje later.

De Haagse Jeugdlintjes worden sinds 2009 uitgereikt aan kinderen en jongeren die in de stad een bijzondere prestatie hebben geleverd het afgelopen jaar. Het Haags Jeugdlintje is er voor drie leeftijdsgroepen: 6 tot en met 12 jaar, 13 tot en met 17 jaar en 18 tot en met 22 jaar.

Van Zanen: "Al deze jongeren zijn een inspiratiebron voor jong én oud. Ze zetten zich belangeloos in voor Den Haag en hun stadsgenoten. Het Jeugdlintje verdienen zij dubbel en dwars, zoals zij klaarstaan voor de stad en Hagenaars. Ik ben enorm trots op ze."

De volgende acht jongeren ontvangen een Jeugdlintje (teksten aangeleverd door de gemeente Den Haag):

Chiel Rijkers (9) heeft, samen met de handhaving en de politie, een schoonmaakproject opgezet om de straten van Den Haag schoon te houden. Chiel helpt zelf ook mee als afvalwacht. Door dit project worden mensen zich meer bewust van het vuil dat wordt achtergelaten en zorgt Chiel, samen met andere kinderen, voor een schone wijk.

Hugo Nieuwenburg (13) zet zich met veel positieve energie in voor activiteiten van Jeugdwerk Wijkz Mariahoeve. Hugo helpt bijvoorbeeld bij festival ‘De Beleving’, de openlucht bioscoop, Haags Ontmoeten en tijdens graffiti workshops. Hij staat altijd klaar voor mensen in de wijk, zo ook na het vreselijke drama op de Tarwekamp. Door zijn belangeloze inzet inspireert Hugo anderen om een waardevolle bijdrage te leveren aan de maatschappij.

Thomas Corstjens (14) helpt bij bewonersvereniging Noorderhaghe met diverse activiteiten en evenementen, zoals burendag en buitenspeeldag. Hij vindt het belangrijk om verbinding te maken met mensen. Thomas neemt graag het initiatief en motiveert andere kinderen om te helpen bij de activiteiten van de buurtvereniging. Hij werd eerder ook genomineerd voor de vrijwilligersprijs.

Esmee van den Berg (14) is al een aantal jaar vrijwilliger bij Manage Madurodam. Esmee begeleidt gehandicapte kinderen tijdens de lessen. Ze loopt dan mee in de groepen, of gaat mee naar het bos of naar het strand. Esmee wil later ook met kinderen werken en kijkt op dit moment naar de mogelijkheid tot het volgen van een MBO4 opleiding tot Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker.

Ginika Ijomah (18) is betrokken als ervaringsdeskundige bij meerdere adviesraden om de stem van kinderen in armoede te vertegenwoordigen. Deze onderbelichte doelgroep wordt door haar inspanning gehoord. Ze kan haar mening goed uiten en onderbouwt deze sterk. Ginika is actief bij de Haagse Raad van Kinderen bij Stichting Leergeld Den Haag. Daarnaast voert Ginika onderzoek uit over kinderarmoede in Den Haag. Met haar inzet probeert Ginika haar ervaringen in te zetten om jongeren van nu en later een betere toekomst te geven.

Brighton Manniesing (19) helpt anderen met eenzaamheid. Hij geeft bijvoorbeeld meditatie en coaching aan mensen die om welke reden dan ook niet lekker in hun vel zitten. Als wandelambassadeur organiseert hij wandelingen om ouderen gezonder te laten leven. In zijn vrije tijd kookt hij ook graag voor ouderen in het bejaardentehuis. Brighton wordt door jong en oud gezien als voorbeeld, omdat hij zijn leerachterstand omzet naar positieve energie.

Louis Einar van Dijk (21) is verantwoordelijk voor het juniorenonderdeel van de waterscouting MacDonaldgroep. Ondanks uitdagingen met identiteit, weet Louis wekelijks nieuwe, leuke activiteiten neer te zetten met een wisselende groep van stafleden en vrijwilligers. Louis wil dat iedereen een leuke tijd bij de scouting heeft. Door Louis’ bijdrage zijn er veranderingen gekomen in het gesprek over gender en wordt er laagdrempelig beleid ontwikkeld op dit gebied binnen de vereniging. Met kwaliteit, continuïteit en energie staat Louis twee keer per week klaar voor de vereniging.

Oumaima Fadlaoui (21) is vrijwilliger bij Stichting2gather en zet zich in voor activiteiten en samenwerkingen in Den Haag. Ze zorgt voor verbinding en ontmoetingen met verschillende doelgroepen. Zo levert zij een bijdrage aan het bieden van activiteiten in een verzorgingstehuis voor ouderen en helpt zij met het organiseren van zaalvoetbal en kickboksen voor jonge kinderen. Als buddy voor het project ‘weerbare jongeren’ heeft Oumaima ook ideeën uitgewisseld met kwetsbare jongeren om hun steentje bij te dragen in de wijk. Ze zet zich in voor een ander om het verschil te maken in hun leven.